Co je nafouklé břicho?
Nafouklé břicho je jedním z nejčastějších symptomů gastrointestinálních obtíží na světě.
Nafouklé břicho není jednoduché popsat. Pacienti uvádějí, že mají pocit, jako kdyby měli „v břiše kámen“, což je způsobeno buď zvýšeným množstvím plynů v gastrointestinálním traktu nebo pocitem přílišného napětí v břiše. Je však třeba uvést, že nafouklé břicho je obvykle subjektivní pocit, který nemusí být objektivně potvrzen množstvím střevních plynů nebo zvětšeným obvodem břicha. Pocit nafouknutého břicha může ale nemusí být vždy doprovázen zvětšeným objemem břicha. Viditelná změna obvodu pasu se nazývá "distenze" a vyznačuje se roztažením břišní stěny.
Rozlišujeme i třetí symptom s podobnými obtížemi – nadýmání. Nadýmání je časté uvolňování střevních plynů (uvádí se většinou více než 20x denně). Jako obzvláště nepříjemné ho vnímáme, když ho doprovázejí symptomy jako nafouklé břicho a distenze. Více o tomto symptomu si přečtěte v článku Nadýmání.
Jak je diagnostikováno nafouklé břicho?
Samotné nafouklé břicho lékaři obecně nediagnostikují, protože neexistují přesné metody pro posouzení tohoto problému. Stejné množství plynu nemusí u některých lidí vyvolávat žádné příznaky, zatímco jiní ho mohou považovat za velmi nepříjemné. Nafouknuté břicho a nadýmání jsou velmi často přítomné při tzv. funkčních poruchách gastrointestinálního traktu.
Na co se bude lékař ptát?
Pokud vám nafouklé břicho způsobuje příliš velké problémy nebo je bolestivé, obraťte se na lékaře. Lékaře byste měli navštívit i tehdy, když nafouklé břicho doprovázejí další symptomy, například bolest břicha či změny ve frekvenci nebo struktuře stolice.
Při nafouklém břiše se vás lékař obvykle zeptá na mnohé z faktorů, které uvádíme výše, včetně stravy, a položí vám otázky týkající se tzv. výstražných symptomů, tj. symptomů, které mohou znamenat závažnější poruchy gastrointestinálního traktu, které nemají funkční charakter. Lékař se často ptá i na to, zda má v rodině někdo žaludeční nebo duodenální vřed, zánětlivé střevní onemocnění (ulcerózní kolitidu nebo Crohnovu chorobu), celiakii nebo laktózovou intoleranci, protože tato onemocnění mohou postihovat více členů rodiny.
Jaká vyšetření lékař naordinuje?
Pokud máte mimo nafouklého břicha některý z tzv. výstražných symptomů, tj. symptomů, které mohou mít vážnější organickou příčinu, lékař může nařídit některé doplňkové vyšetření, například:
- rozbor stolice (paraziti, skryté krvácení, kalprotektin),
- vodíkový nebo vodíkovo-metanový dechový test (na vyšetření laktózové a fruktózové intolerance),
- vyšetření na celiakii (genetická nesnášenlivost lepku),
- v některých případech radiologické vyšetření a/nebo ultrazvuk břicha, gastroskopii, kolonoskopii.
Častý doprovodný symptom – distenze
Pokud se obvod břicha zvětšuje a tělesná hmotnost zůstává nezměněna, je velmi pravděpodobné, že trpíte distenzí.
Za výstražné se považují následující symptomy. Mohou být přítomny při nafouklém břiše nebo distenzi a mohou být nepříjemné, proto vyžadují pomoc lékaře:
- tělesná slabost,
- ztráta chuti k jídlu,
- pokles tělesné hmotnosti bez příčiny,
- horečka,
- přítomnost krve ve stolici.
Závažnou příčinou neustálého zvětšování břicha může být i:
- rychlý nárůst hmotnosti (tzv. břišní obezita),
- ascites (nadměrné množství tekutiny v břiše),
- zvětšení objemu orgánů břišní dutiny, například jater, sleziny nebo ledvin.
Jaké jsou nejčastější příčiny nafouklého břicha?
Měli byste si však uvědomit, že nadměrné množství vzduchu v žaludku a střevech nejčastěji způsobují zcela banální věci, jako velmi rychlé a nenasytné jedení, žvýkání žvýkaček, konzumace potravin podporujících tvorbu plynů, jako fazole, zelí, růžičková kapusta, cibule, chléb, těstoviny, potraviny z obilovin, jablka, hrušky, broskve, švestky, kukuřice, oves, brambory, mléko, zmrzlina, plísňové sýry.
Zřejmě nejčastější příčinou nadýmání, kterou si ani neuvědomujeme, je polykání nadměrného množství vzduchu a často neschopnost říhnout si, tj. zbavit se spolknutého vzduchu, který je v žaludku. Odborně se tomu říká aerofagie.
Plyny vznikají v tlustém střevě i přirozeně v důsledku fermentace (většinou sacharidů, ale nejen jich), o kterou se starají bakterie žijící v tlustém střevě. Tvorba těchto plynů se může zvýšit, když se do střeva dostanou těžko stravitelné a špatně vstřebané sacharidy, které se nacházejí v luštěninách, zelí a cibuli.
Nadměrnou fermentaci může způsobit i laktózová intolerance (laktóza je mléčný cukr), fruktóza (většinou se nachází v ovoci, ovocných šťávách a medu), nadměrná konzumace sorbitolu, nerozpustné vlákniny atd.
Trávicí problémy mohou vyvolávat i tzv. funkční poruchy gastrointestinálního traktu. Tyto poruchy nemají organickou (strukturální nebo biochemickou) příčinu.
Dá se nafouklého břicha zbavit pomocí diety a stravování?
Pokud trpíte nafouklým břichem, doporučujeme přehodnotit stravování a životní styl. Způsob jedení a konzumované potraviny mohou zvyšovat tvorbu plynů a vést k hromadění většího množství plynů v zažívacím traktu.
Většinu plynů produkují střevní bakterie, které fermentují některé složené cukry.
Má velký smysl soustředit se na stravovací režim a životní styl. Tvorbu plynů může podporovat zvýšené polykání vzduchu, například pokud:
- rychle jíme,
- hovoříme při jídle,
- kouříme cigarety,
- žvýkáme žvýkačku.
V případě nadýmání a plynatosti se vyplatí vyzkoušet dietu založenou na potravinách, které nezpůsobují nadměrnou tvorbu plynů. Následující seznam potravin je jen velmi obecným doporučením, protože každý člověk reaguje na složky potravy jinak. Nejlepší je poslouchat své tělo a vyhýbat se jídlům, která způsobují nežádoucí symptomy, jako nafouklé břicho, distenze a/nebo nadýmání.
Většinou jsou dobře snášeny:
- maso, drůbež, ryby,
- vejce,
- zelenina jako hlávkový salát, rajčata, cuketa,
- ovoce jako hrozny, bobulovité ovoce, třešně, avokádo,
- olivy,
- rýže,
- jogurt, kefír, podmáslí.
Změny zavádějte do svého jídelníčku postupně, po malých dávkách a sledujte při tom reakce svého těla, abyste mohli vyloučit produkty, které vaše potíže ještě zhoršují.
Obecně je zdraví prospěšné jíst čerstvé, nezpracované potraviny bez umělých přísad, jako jsou barviva či konzervační látky.
Iberogast
Poruchy gastrointestinálního traktu jsou obvykle spojené s mnoha nepříjemnými projevy, které často komplikují přirozený každodenní život. Naštěstí je tu Iberogast: kombinace devíti bylin, která léčí celou řadu příznaků zažívacích potíží.